Fler nya jägare och ett ökat behov av utbildningsjakt

Pressmeddelande 2013-10-14
För omedelbar publicering

Fler nya jägare och ett ökat behov av utbildningsjakt
Tidigare generationers jägare kunde följa med en äldre släkting ut i skogen för att lära sig jakten. Den möjligheten har långt ifrån alla idag. Idag kan man också ta jägarexamen via internet och behöver egentligen aldrig ha satt sin fot i en skog. Då kan utbildningsjakt vara ett bra komplement till jägarexamen. Men, det räcker med att googla för att upptäcka att utbudet är litet.

 

Jakten växer som fritidsintresse, allt fler tar jägarexamen.
Tidigare generationers jägare lärde sig jakten på plats ute i skogen av en äldre släkting eller bekant. Idag går man en teoretisk kurs för att ta jägarexamen. Man kan välja att boka en helt nätbaserad kurs, göra sina skytteprov på en skjutbana och sedan hämta ut sin jägarexamen. Efter det kan man gå ut på jakt. Man behöver egentligen aldrig ens ha satt sin fot i en skog innan.

Även idag är det många som har möjlighet att få en erfaren jägares hjälp och stöd under sina första jakter men det är långt ifrån alla. Då kan utbildningsjakt vara ett bra komplement till jägarexamen. För hur det än går de där första jakterna så behöver man hjälp. ”-Går det bra och man fäller sitt byte så behöver man någon som vet hur man tar vara på viltet. Går det dåligt och man måste göra eftersök så behöver man hjälp av någon som har erfarenhet av det” säger Leif Torstensson på KynnefjällsNatur som utbildat många nya jägare. På utbildningsjakt får man tillsammans med andra nyblivna jägare och kunniga guider, lära sig jakten från grunden. Men den som söker på nätet efter utbildningsjakt upptäcker snart att utbudet inte är så stort. Det vill KynnefjällsNatur hjälpa till att ändra på.

Jakt är en hobby som innebär en möjlighet att komma närmare naturen och hitta en gemenskap långt bort ifrån vardagens stress. Det förväntade resultatet är också en anledning för många, köttet. Fler och fler vill veta vad de stoppar i grytan. Det finns en trend i samhället, många vill laga mat med råvaror som är ekologiska och lokala. Jägare är inget undantag, de vill ha riktig mat och inspireras av till exempel Per Morberg.

KynnefjällsNatur har jobbat med jakt sedan starten 1995. Det började med uthyrning av timmerstugor till jakt- fiske- vandringsgäster och har sedan fortsatt utvecklas till ett konferens- och vildmarkshotell. Tidigare har KynnefjällsNaturs ägare Leif Torstensson ensam ansvarat för jakten och de flesta jaktgästerna har varit med sedan starten. Nu får han förstärkning av Fredrik Davidsson och Linus Henriksson och tillsammans välkomnar de nu nya jaktgäster till Kynnefjäll.

Närmare 3000 hektar finns tillgängliga för jakt. Älgjakt på kalv och småviltsjakt är de jaktpaket som erbjuds till en början. Under en långhelg får nyblivna jägare genom praktisk jakt lära sig hur man väljer pass och märker ut skjutvinklar. Hur man förbereder jakten med hjälp av kartor och hur man planerar jakten efter viltets beteende och terrängens utseende. Var viltet befinner sig efter att ha sökt föda. Produktionsanpassad jakt, jaktledarens uppgift, jakten och tekniken samt urtagning och kötthantering mm. Här kan man jaga några gånger tills man blir så pass varm i (jakt)kläderna att man känner sig säker att jaga på egen hand. Man bokar själv eller tillsammans med sin studiegrupp.

Utbildningsjakterna startar hösten 2013. Vilken typ av jakt eller kurser som kommer att finnas med i framtidens utbud beror till stor del på gästernas behov och önskemål.

 

Kontaktperson:
Leif Torstensson, ägare KynnefjällsNatur
070 680 13 54, 0524-320 88, leif@kynnefjall.com

 

Kort beskrivning av KynnefjällsNatur:

Företaget startades 1995 och ligger ca 40 min från Uddevalla, mellan Oslo och Göteborg. Verksamheten bestod till en början av uthyrning av timmerstugor till jakt- fiske och vandringsgäster. Idag är det ett konferens- och vildmarkshotell och fortfarande är jakt, fiske och vandring basen i verksamheten. Till KynnefjällsNatur kommer turister, företag och restauranggäster som söker något annorlunda. Där finns aktiviteter som skytte, bågskytte, hundspann, natur- och kulturguidningar mm. Restaurangen har vilt som specialitet och barens special för den modiga är bäversnaps.